Aside

Thierry Vanroy zijn definitieve antwoord aan de Vlaamse Beweging

Thierry Vanroy Zwart

 

Nu dat mijn verscheurende insomnia om vier uur in de ochtend een episch duel uitvecht met een verpulverende overdosis aan alkaloïden, voel ik een geiser aan frustraties ontploffen. Jazeker, het is zover, de Vlaamse beweging zit mij tot hier. Ik heb de absolute bodem bereikt, mijn limiet. Ik ben er helemaal klaar mee en kan er niet mee verder met deze komedie.

Waarom? Behalve dat het mij getormenteerd heeft tot het punt dat ik nu volledig geconsumeerd ben door een melancholisch cynisme, iets waar aspirerende artiesten enkel van kunnen dromen onbevoorrecht genoeg voor te zijn, is hier een willekeurig salvo uit het vuistje.

Communautair chauvinisme, sinds wanneer heeft “de Vlaming” copyright op de titel van Atlas?

Lachen met etnische bevolkingsgroepen, terwijl dat Vlaams ideaalbeeld nog te archaïsch zou zijn voor een kwaliteitszegel van de Amish.

Spotten met sociale klassen, want “de Vlaming” is de vijfde pilaar der beschaving.

Idealistische activisten aanvallen, want dat Vlaamse schijnidealisme is natuurlijk Kool-Aid van een totaal andere categorie.

Schijnheiligheid over racisme, terwijl tussen vier muren het meest vulgaire racisme gedoogd wordt (middels Frankensteinwetenschap uit de jaren ’20).

Beweren sociaal te zijn (“solidaristen”), terwijl pseudo-elitaristen officier mogen spelen omwille van hun oscarwinnende impersonatie van een Engelse Lord uit Buckingham Palace.

De wereldproblematiek wegwuiven met ieders favoriete stopwoord “Europa Der Volkeren,” wat zowat de geopolitieke relevantie heeft van de planeet Venus.

Aanhangers van een zekere religie stigmatiseren, ontmenselijken en demoniseren, want dat heeft in het verleden toch zo goed gewerkt.

Lachen met elke vorm van subcultuur, alsof al horlepiep dansend over een kampvuur springen (uitgedost met een hemd van een Viking metal band, edelweissmotieven op de shorts en een pseudocowboyhoed, onderwijl liedjes uit het jaar kruik zingende) het summum van belevingsculturele verheffing is.

Elke poging tot debat weglachen, alsof een hersenafstompende oceaan aan vooringenomen sloganeske demagogie geen vragen oproept.

Waar zijn jullie mee bezig?!

Ja, ik ben woest. Ja, ik ben er kotsmisselijk van. Ja, ik sla door.

Vijand? Wie, ik? Oh, ben ik nu “de vijand” geworden? Op deze hele aardkloot kunnen jullie geen augurk vinden om een vonk van leven in jullie pseudoactivisme te doen ontstaan, ik heb begrafenisstoeten gezien met meer leven dan jullie betogingen! Maar terwijl jullie dit lezen, is het wel alweer duidelijk dat ik hier “De Vijand” ben?!

Laat mij niet lachen. Jullie zijn verantwoordelijk! Ik heb het recht verdiend om kwaad te zijn! Jaren onbaatzuchtige inzet, voor niets! Alles wat ik geleerd heb is ondanks de Vlaamse beweging, niets dankzij, en na jaren van mijn leven aan jullie te geven is dat zo’n bittere pil, ik had nog liever nagels geslikt! Dus, klep dicht! Het zijn jullie, die elke kans voorbij laten gaan. De paar die iets proberen te veranderen, schreeuwen in het luchtledige. De velen die iets kunnen veranderen, doen niets dan duimen draaien, alles blokkeren en misbruik maken van goedgelovige sukkels zoals ikzelf. En ondertussen blijven doen alsof er niets aan de hand is en de vermoorde onschuld spelen?! Wel, voor mij hoeft het niet meer. Als dat Godsvrede is, noem mij dan voortaan Dzjengis Khan!

Waar halen jullie de stoutmoedigheid vandaan over “de vijand” te spreken! Hoe durven jullie?! Jullie zijn jullie eigen vijand! Jullie zijn decennialang verwend door amateuristisch salonactivisme! Jullie hautaine houding! Jullie schijnheilige onafhankelijkheid! Jullie kleinburgerlijke, zielige arrogantie! Jullie stammentwisten! Jullie hebben al decennia geen origineel idee kunnen uitbraken, stelletje zombies op autopiloot! Jullie zijn klinisch dood, in leven gehouden door vreemde belangen van zij die maar al te goed weten hoe jullie rond de vinger van hun vreemde agenda’s te draaien! Zij weten wat jullie plaats is en ze lachen met jullie oppervlakkigheid! En jullie zijn op de koop toe toch zo trots als een haan met stront tussen de tenen, wanneer jullie met zulke mensen kunnen associëren! Met liberale rocksterren van de N-VA! Met aandachtszoekers! Stelletje politieke gigolo’s en hoeren!

Zijn jullie niet beschaamd?!

En neen, het is niet stoer wanneer je de aandacht van het Anti-Fascistisch Front trekt! Het is niet radicaal om na een avond zuipen op communistenjacht te gaan! Het is niet nonconformistisch je met buitenlandse bewegingen te associëren door je met hun symboliek te versieren! En het is niet revolutionair om als een stel ordinaire vandalen nachtelijke trektochten met nutteloze stickers, nutteloze affiches en nutteloze graffiti te houden! Wanneer daar duizenden euro’s per jaar aan boetes tegenover staan, is dat onnozel! Hier is een suggestie, stuur elk jaar een paar duizend euro naar de fiscus, want dat is het nettoresultaat!

Oh, maar wat beweegt er toch veel! Wat een succes is die beweging toch! 300 Aanwezigen op betoging X! 500 Aanwezigen op bijeenkomst Y! 2.000 Aanwezigen op manifestatie Z! Natuurlijk met staatssteun gesponsord door 20 gratis bussen over heel Vlaanderen, maanden lobbywerk ten koste van enig zinnig statement en dan nog afhankelijk van of het zonnetje schijnt! Wat een beweging!

Zeg eens eerlijk, is er een nuchtere vooruitgang vast te stellen? En kom niet af met de N-VA, nee, doe nu niet alsof dát jullie witte konijn is! Is er vooruitgang in jullie activisme? Meer afdelingen? Maatschappelijke erkenning? Of is het enige wat jullie onderscheidt van marginale regionalistische populisten elders in Europa, dat er nog gebouwd kan worden op de geriatrische zondagsclub? Want in dat geval sterven jullie de komende jaren een natuurlijke dood, letterlijk. En blij toe, dan houdt het hopelijk ook op met die middeleeuwse rituelen. Als mijn getormenteerde ziel nog één keer Hertog Jan moet zingen, dan zweer ik dat ik mijn strottenhoofd uittrek nog voordat er spontaan gangreen op kan groeien! De riante hoeveelheid alcohol waarin jullie deze plichtplegingen proberen te verdrinken ontsmet maar zoveel!

Duidelijk? Goed gelezen?

Nog niet duidelijk dat jullie een beweging van achterhoedegevechten zijn? Zodat alles van significantie ongehinderd door kan gaan? Wereldwijd financiële democratie, met enkele lokale marionetten, en dan jullie, de paar duizend tamme goedzakken, tot ook jullie vervangen kunnen worden door meer gunstige figuranten. Is dat de toekomst die jullie willen? En laten jullie dit ongemoeid toe? Is deze bezigheidspolitiek alles wat jullie waard zijn? Alles van consequentie een vrijgeleide geven, zodat de elite in het ene deel jullie kan uitspelen tegen de elite elders? Of zijn de regionale elites al lang overgegaan naar supranationale financiële centra en is dit allemaal slechts geruis?! Verwachten jullie dat ik nog langer meespeel in deze klucht?! Het is kinderachtige onzin te stellen dat een Belgische/Vlaamse overheid over België/Vlaanderen regeert, dus waar is die illustere vijand van jullie?!

De enige keer dat Jezus Christus woedend werd, was toen hij met de zweep de wisselaars uit de tempel dreef. Hij heeft toen niet de corrupte religie proberen te redden, Hij heeft een nieuwe voortgebracht. En hoewel ik mij niet met Jezus wil vergelijken, vind ik wel dat wanneer de man van vrede op zo’n moment losbarst, ik ook het recht heb om mijn conclusies te trekken.

Transfers? Wat een grap, dit systeem heeft nog triljarden aan schulden in reserve om in jullie gezicht te smijten wanneer zij daar zin in hebben! Zo kan dit spelletje nog lang doorgaan! En ‘jullie’ politici? Zij kunnen van jullie staatssteun genieten en gebruiken de rest als aalmoes voor hun netwerk aan ‘Vlaamse organisaties’ aan het lijntje te houden! Beroepspolitici beseffen maar al te goed hoe nuttige idioten als kanonnenvlees te gebruiken en ik vind dat niet meer dan terecht!  Dienen jullie tenminste nog ergens toe! Dus blijf jullie zelf maar fijn voor de gek houden met jullie “partijpolitieke onafhankelijkheid.”

Langs de andere kant, zonder jullie zou de N-VA haar ware gezicht allang getoond hebben en zou er serieuze politiek bij het Vlaams Belang mogelijk zijn. Jawel, vooral lokaal maar zeker ook nationaal, zijn veel Vlaams Belangers oprecht in hun politiek activisme. Als ze nu eens niet voortdurend zouden moeten gehoorzamen aan jullie belachelijke dogma’s, dan zou er veel meer voeling bij de bevolking kunnen ontstaan! Dan zou er een waar politiek alternatief kunnen komen, dynamisch, waar debat mogelijk is en Dewinter onmogelijk!

Wanneer worden jullie wakker? Wanneer doen jullie die grijze hersencellen werken en beseffen jullie dat iedereen die dit systeem in stand houdt de échte vijand is van zij die verandering willen?! Terrorisme bestaat ja, maar die is niet islamitisch en evenmin Belgisch, wij leven in een terroristische staat en jullie steunen dat! Waar zijn jullie in hemelsnaam mee bezig?! Word wakker! Nog niet duidelijk? Ze houden een geweer tegen jullie slaap en jullie zijn bezig met welke taal in Lutjebroek moet gesproken worden!

Ik ben jaren verloren aan de grootste verzameling van dwaasheden! Alles wat ik geleerd heb, is ondanks de Vlaamse beweging. En wat mij toch bijstaat, zou ik het liefst vergeten! Met dat besef kan het mij niet meer schelen dat ik hier alle bruggen opblaas, loop toch allemaal naar de maan!

Nog niet duidelijk genoeg? Ik zou afstand willen nemen van de beginselen van het Vlaamsnationalisme, als ik tenminste wist wat die waren. Meeste fundamenten ben ik al flagrant tegenin gegaan, maar de reacties bleven uit, dus nu weet ik het ook niet meer. It’s a Brave New World en jullie zijn niet uitgenodigd, zoveel weet ik wel! En doe me dit nu niet meer uitleggen, die kans is bekeken, jullie willen geen debat, dan klief ik er met de botte bijl doorheen als afscheidscadeautje!

Het enige positieve wat ik heb overgehouden aan de beweging zijn enkele vrienden en enkele kennissen die ik respecteer. Met de nadruk op enkele, een handvol. Met deze mensen heb ik te doen en hen wil ik nog verdragen, zij weten wie zij zijn. De rest kan mij gestolen worden, ge-sto-len, voordat iemand denkt dat dit een kreet uit geldingsdrang moet voorstellen, ik zoek jullie erkenning, noch jullie redding.

Betekent dit dat ik ophoud met politiek? Neen, de kennis die ik vergaard heb, ondanks jullie, acht ik als een meerwaarde in deze tijden. Er is nog steeds een economische crisis en een gefabriceerde Clash of Civilizations om tegen te vechten, thema’s die jullie ofwel negeren, ofwel de verkeerde kant van vertegenwoordigen. Ik heb dus ofwel jullie schade te herstellen, ofwel bij te dragen aan datgene waar jullie geen bal om geven. Ik ga dus gewoon door, maar ik zie het nut niet in van mij verder met dat anachronisme dat jullie zijn te associëren of er ook maar naar te verwijzen. Ik wil mij bezighouden met serieuze politiek en uitsluitend serieuze politiek!

Wie mijn artikels leest, wéét wat ik denk, dus veel verandert er niet. Ik wil gewoon van deze nutteloze last af. Ik blijf beschikbaar voor de paar die in mijn ogen hun sporen verdiend hebben. Niet omwille van hun affiliaties, maar omwille van hen als mens. En zij waarvan ik weet dat hun beginselen in hun oprechte katholicisme liggen, zij acht ik ook als klasse apart, maar dat is een religieuze kwestie terzijde. Wat zij verder met mij eventueel nog willen aanvangen, dat ligt bij hen, ik onderneem geen pogingen meer om te redden wat niet te redden valt.

En ik blijf actief bij de enige organisatie die mij respecteert zoals ik ben, zijnde het N-SA. En aan de klojo’s die ons voor racisten en neonazi’s neerzetten, die weten best hoe omnivalent racisme in hun middens is. Ik kan anekdotisch beginnen, maar dan moet ik mij tot hun niveau verlagen (daag mij echter niet uit). Het N-SA is de enige die conflicten tussen etnische en religieuze groepen probeert tegen te gaan omdat wij weten dat zij niet de vijand zijn. Maar daarvoor moet je wel ooit iets van ons gelezen hebben, natuurlijk. Speciaal voor deze Filistijnen heb ik dan ook een heel eigen deus ex machina bewaard: ik heb joodse voorouders. En een Aziatische vriendin. Kom op, waag het eens! Het zou er niet toe mogen doen, maar ik weet dat dit de enige manier is om deze leugens over mij en mijn politieke kameraden definitief het zwijgen op te leggen. En ik weet zo al dat dit het enige is wat deze knuppels bij zal blijven in deze tirade!

Niet dat mijn uitingen representatief moeten zijn voor het N-SA, dit is ten persoonlijken titel, ik respecteer wie mij respecteert en de Vlaamse bewegers binnen het N-SA respecteer ik evenzogoed. Maar enkel daar aanvaardt men mij tenminste zoals ik ben, daar hoef ik niet over eierschalen te lopen. Dat kan ik niet van de rest zeggen. Dus, wat zegt jullie dat?

Mijn tijd als Vlaamse beweger was een jeugdzonde. De jaren aan engelengeduld dat ik sindsdien heb gehad om toch maar iets te doen bewegen, om toch maar een verandering teweeg te brengen, om toch maar een positieve kant te ontdekken, dat was inderdaad geen jeugdzonde meer. Dat was een stommiteit. En die zet ik nu recht! Mijn oprechte verontschuldigingen aan de wereld en een oprechte ***************** aan de Vlaamse beweging!

Jullie letten niet op de wereld, maar de wereld let ook niet op jullie. Ik ben er ook mee opgehouden.

Aan mij hebben jullie niets meer en voor mij zijn jullie geen factor meer. Zoek het zelf uit!

Corinthiërs 13:11
Toen ik een kind was, sprak ik als een kind, dacht ik als een kind en redeneerde ik als een kind. Maar nu ik volwassen ben, heb ik het kinderlijke voorgoed achter mij gelaten.


Drie weken later heb ik alle reacties op mijn afscheid samengevat en becommentarieerd. Klik hier.

3 Responses to “Thierry Vanroy zijn definitieve antwoord aan de Vlaamse Beweging”

 1. jan
  29 december 2011 at 13:24 #

  je kan me altijd bellen of langskomen, of ik kom af als je echt te hoog zit he.
  grts
  jan

 2. Hadjememaar
  29 december 2011 at 14:06 #

  Ik zal mij dan ook voor eens maar nooit meer ‘katholiek’ uiten;

  Amen

 3. Kris Roman
  29 december 2011 at 17:42 #

  Je kan je niet inbeelden hoe ik jou begrijp.

Leave a Reply