Aside

Vrijdag 17u: Bullshit voor iedereen!

Tenzij je er professioneel bij betrokken bent zal je dit nu nog niet weten, maar morgen zal Ben Bernanke (Wall Street’s Emperor Palpatine) een ‘Jackson Hole’ verklaring afleggen. Jackson Hole zijnde een hol ergens in het noorden van de USA, maar dat doet er niet toe.

Deze verklaring wordt al weken op geanticipeerd omdat er een kans was op een nieuwe Quantitative Easing (QE3), met andere woorden nog wat geld in de put smijten (zo’n 1.000 miljard dit keer). Ik zeg was, want vandaag is iedereen het er uniform over eens dat dit nu nog niet kan. Tuurlijk, Bernanke heeft de bullshit gelanceerd dat hij eens flink in de Europese banken zal wroeten, wat de koersen de dieperik in stuurden en daardoor zijn QE3 nog aanvaardbaar zou maken. Tuurlijk, er is zo veel bullshit gelanceerd de laatste weken dat we de Libische woestijnen ermee kunnen bemesten (zal nodig zijn nadat de triggerhappy NAVO alle irrigatieprojecten heeft opgeblazen).

Er is zelfs zoveel bullshit gelanceerd dat iedereens favoriete suikeroom Warren Buffett vandaag 5 miljard tegen de Bank of Amerika smeet. Je vraagt je af of hij de bullshit wel wilde verbergen, gezien zijn verhaal letterlijk als volgt ging: “Ik zat woensdag in bad toen ik besloot 5 miljard tegen een bank aan te smijten”. (Of de man in bullshit baadt is vooralsnog niet bevestigd.)

Maar dit alles heeft enkel tot een hoogst emotioneel beursklimaat geleden. Op zich is er geen enkele beslissing van belang genomen, alles wat de afgelopen maand besloten werd komt neer op toekomstige onzekerheden. Dat nu ook Duitsland plots niet meer door wil gaan met de bailouts van de Reichsm… eh sorry, Euro, is veelzeggend over hoe kinderachtig het eraan toe gaat.

Toch is het niet allemaal bullshit vanuit een perspectief. De afgelopen maand heeft de financiële sector skinnyjeans, een lumberjack hemd en All-Stars aangetrokken om helemaal emo te gaan bij het minste of geringste piepje. Met een dergelijk klimaat bestijgt Bernanke vrijdag het spreekgestoelte, maar al te goed wetende dat wat hij ook zegt, de reactie helemaal Hotel Tokyo zal zijn.

Bernanke kan van alles zeggen en niets zal ertoe doen. Een nieuwe QE3 zal geen echte groei betekenen, ook geen QE3 Max en ook geen Operation Twist 2.0 zal soelaas brengen. Maar de beurzen zullen zich morgen gegarandeerd als een eekhoorn op Red Bull gedragen.

Nieuws is vaak te classificeren onder ‘short term noise’, dus je moet er niet in opgaan, zeker niet in wat er financieel-economisch de afgelopen maand gezegd werd. Maar als je wat afstand kan behouden, dan is het soms wel leuk om voorspellingen van hysteria te kunnen doen.

Dus voor iedereen die dit leest en het doorgaans niet zo veel kan schelen: Kijk vrijdag vanaf 17u00 eens regelmatig naar wat Wall Street aan het doen is. Gewoon voor de fun!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bullshit Update: Oh Bullshit! #bernanke #jacksonhole | De Geur van de Roos - Thierry Vanroy - 26 augustus 2011

    […] zoals waar ik gisteren voor gewaarschuwd had, wat korte termijn, voorspelbare, insignificante […]

Leave a Reply