Audio

Waarom ik niet tegen halal ben!

halal
Ja ja, zoals aangekondigd zou islamofobie counteren een wederkerend thema worden op deze blog, dus hier komt ie.

Waarom ben ik niet tegen halal?

Ten eerste, de politieke agenda. Het Vlaams Belang heeft herhaaldelijk tegen ritueel slachten actie gevoerd, vooral tijdens de ramadan. Met de opkomst van de Joodse lobbyvleugel in de partij, is het doek enkele weken geleden op Radio Rapaille gevallen, in een debat tussen Tanguy Veys (VB) en drs. Alfred Vierling (decennialang oprecht dierenrechtenactivist) over halal en koosjer slachten. Hier werd goed duidelijk dat Tanguy Veys het voorwendsel van dierenleed misbruikt voor zijn politieke agenda tegen islam tout court.

Zelfs zonder kennis van het technische debat is duidelijk waar Tanguy Veys zijn potsierlijk gekronkel vandaan komt.

Ten tweede, stop de islamisering van onze Amerikanisering. Neemt men ons nu werkelijk voor idioten? Blijkbaar zijn we dat ook, want in Frankrijk vallen de identitairtjes met varkensmaskers de Quick Halal vestigingen binnen. En dat moeten wij dan automatisch fantastisch vinden?

Vraagje, hebben Quick of KFC ooit wat gevraagd aan moslims? In diezelfde zin, hebben Quick en KFC ooit wat gevraagd aan de autochtone Vlaming, of wij wel zo zin hebben in hun spekburgers? Moeten wij ‘onze’ fastfoodketens verdedigen tegen ‘hun’ islamisering? Fastfood is niet Vlaams, halal fastfood is niet islamitisch.

Ten derde, in het verlengde met punt een, men verbergt een identitair conformisme achter dierenleed. Je bent nationalist, dus je bent identitair. Je bent identitair, dus je bent automatisch militant tegen moslims. En dus tegen halal. En als je politiek onbruikbaar bent, dan durf je daar ook nog eens joden en koosjer bij te nemen.

Kan je dan niet oprecht tegen ritueel slachten zijn? Jawel, maar wees dan ook consequent. De meeste identitairen zijn carnivoren die niet terugdeinzen voor fastfood, ook niet uit de internationale ketens. Als dierenleed je werkelijk iets aangaat, dan concentreer je de pijlen in de eerste en de laatste plaats op de grote vleesindustrie. Als je dan ook, zoals drs. Vierling, tegen ritueel slachten ageert, dan breng ik daar respect voor op. En de halalindustrie is overigens ook een verlengde van de algemene vleesindustrie, of denkt men dat het de kleine allochtone slagers zijn die aan de basis van halalcertificaten liggen in de supermarkt?

Een internationale vleesindustrie, die de prijzen naar beneden drijft en zo de kleine slagers, allochtoon en autochtoon, het leven zuur maakt. Dáár zit hem het echte debat!

Als quasi-vegetariër eet ik misschien een à twee keer in de week vlees. Dat doe ik omwille van gezondheidsredenen (lactosegevoelig, hoog cholesterol) én om zowel bewust als consequent te zijn. Want dierenleed gaat mij wel degelijk aan, maar dan roep ik mensen liever op gewoonweg minder vlees te eten. (Bovendien, als je een beetje kan koken, dan leer je dat het best verrijkend is zelden vlees te eten.)

Ik ben dus welzeker bewust van de relatie tussen dierenleed en wat er op je bord komt. En daarom ben ik juist niet tegen halal. Halal verbieden? Verbied ketens zoals KFC en McDonalds eerst, dan zullen we wel verder zien.

Aan de identitairen, blaas eens niet zo hoog van de toren en kijk uit voor wiens agenda jullie gebruikt worden.

Aan de moslims (i.h.b. DunyaHenya haar terechte artikel op Wat je zegt ben je zelf), liever dat halal niet synoniem komt te staan aan dergelijke ketens. Ik zie het nut van dergelijke ‘integratie’ niet in. Wees dus maar blij dat KFC in de eigen voet schiet!

5 Responses to “Waarom ik niet tegen halal ben!”

 1. DunyaHenya
  16 mei 2011 at 14:53 #

  Nice! Very nice.
  Het is niet het ritueel slachten maar de massaproductie
  en kiloknallers die het ware leed aanrichten.

 2. Saber Karmous
  17 mei 2011 at 07:53 #

  Wat veel mensen, en ook Moslims, vergeten is dat de Islam ook voorschrijft dat een dier op een natuurlijke wijze geleefd moet hebben. Dus niet in kleine hokjes of op andere manieren mishandeld.
  Ik ben zelfs van mening dat het ritueel slachten helpt om mensen stil te laten staan bij wat ze eten. Je doet een offer! Dat betekent dus dat je een waardevol dier aan God/Allah offert. Wat betekent zo’n offer nu eenmaal als je het als stront behandelt hebt?
  Tegenwoordig heeft 95% van de samenleving geen flauw benul van hoe dat vlees nu op hun bord komt. En daar gaat het in mijn ogen fout. Ik ben het helemaal met je eens dat minder vlees eten beter is voor ons allemaal. Dus snel stoppen met die kilo knallers, zodat het weer een eer wordt om een stuk vlees op je bord te krijgen!

 3. Thierry Vanroy
  17 mei 2011 at 10:55 #

  Iets dat ook in het christendom en jodendom gesteld wordt overigens. Waardoor die hele schijnbare multikul ruzie gewoon niet meer is dan een zoveelste product van laïcisme.

 4. Tim Mudde
  19 mei 2011 at 14:41 #

  Zelfs als iets door de meerderheid van de bevolking stilzwijgend wordt goedgekeurd kan het evengoed achterlijk zijn.
  Al zou ritueel slachten alleen door blanke, seperatisten worden uitgevoerd dan nog dient het onmiddellijk verboden te worden.
  En het argument dat de Koran zegt dat dieren een goed leven moeten hebben gehad gaat zeker niet op bij dieren die halal geslacht worden, uit onafhankelijk onderzoek is al gebleken dat meer dan 90% van de dieren die ritueel geslacht worden uit de bioindustrie afkomstig zijn.

  “Ik ben het helemaal met JE eens dat minder vlees eten beter is voor ons allemaal. MAAR HELEMAAL GEEN VLEES ETEN IS NOG BETER !!!”
  Dus snel stoppen met die kilo knallers, GA OVER OP BIOLOGISCH VLEES OF WORDT (DEELTIJD) VEGETARIER zodat het weer een eer wordt om een LEKKERE, EERLIJKE MAALTIJD op je bord te krijgen!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Prettig Offerfeest! | De Geur van de Roos - Thierry Vanroy - 6 november 2011

  […] kan gewoon nogmaals verwijzen naar dit artikel over waarom ik niet tegen halal ben, maar dat zou negeren zijn hoe ik Tanguy Veys afgelopen vrijdag alweer zijn standpunt over het […]

Leave a Reply