Over De Geur van de Roos

Waarom deze blog?

Met de idee om een nieuwe denkstijl te ontwikkelen, ben ik de geur van de roos begonnen. Dit is mijn creatief slagveld, dit is mijn leven. Mijn blogposts zijn de geur van de roos, waarmee ik lezers de ogen wil openen voor de verborgen realiteit in al haar pracht. Welkom in mijn creatieve studio.

Jij nazi-ideoloog!

Het is welletjes geweest, ik wil niet meer verkeerd begrepen worden. Het is belangrijk dat men weet waar ik voor sta, maar ook waar ik zeker niét voor sta!

Doorgaans schrijf ik zeer objectieve en wetenschappelijk verantwoorde uiteenzettingen over behoorlijk droge kost zoals OTC derivaten. Dit valt niet te verwaarlozen en ik merk dat ik hier ook een verschil maak. Maar hierdoor is men mij als objectieve materialist gaan zien, met tot gevolg absurde, kwetsende en schadelijke associaties om mij verwerpelijke overtuigingen mee aan te meten.

En toch ben jij een nazi!

Nu kan ik een hele apologie geven, maar wat de rest betreft, daar zal ik nog op antwoorden, stel maar een vraag als je nu iets uitgeklaard wil zien (onder contact).

De geur van de roos?

Ik wil mijzelf als mens laten openbloeien voor de wereld, daarom deze filosofische invalshoek, die gebaseerd is op de betekenis van de roos in de soefi mystiek. De geur van de roos staat voor de vierde en laatste fase die volgelingen kunnen bereiken (de “Haqiqa”).

Haqiwat?

Hoewel het concept (terecht) moeilijk uit te leggen valt, komt het neer op het ervaren van de werkelijkheid zoals deze is. De werkelijkheid ligt immers niet louter in de fysieke wereld met al haar menselijke beperkingen, enkel wie er voorbij kan kijken, bereikt een hoger bewustzijn.

Ben jij zo’n soefi?

Hoewel de islamitische mystiek mij interesseert, ben ik geen ingewijde. Mijn moeder was lid van de Gurdijeff-beweging, dus hebben we redelijk wat boeken over het universalistische soefisme. Die lees ik, maar daar gaat de blog eigenlijk niet over.

Ik hoop dan ook dat soefi’s die dit zouden lezen, geen aanstoot nemen aan dat ik dit concept als thema heb genomen. Voor zover ik ze ken, denk ik ook niet dat dit een probleem zal zijn.

Moslimvriendje!

Zij die aanstoot nemen aan dat ik een islamitisch thema kies voor mijn blog, hoop ik de ogen te kunnen openen voor de schoonheid. En er is veel schoonheid in de islam, meer dan in het hele Westen van pseudo-religies en politieke haatspelletjes die de mens elke mogelijkheid tot verheffing ontneemt.

Islamofobie counteren zal sowieso een van de terugkomende thema’s zijn. Het stoort mij dat de Dewinters en Wilders van deze wereld zonder tegenstand hun demagogie kunnen spuien, alsof de nieuwe kruistochten nakend zijn. En blijkbaar ben ik een van de weinigen die bereid is hier iets aan te doen in de Nederlandse taal, zonder daarmee een “blauwogige rassenverrader van een bekeerling” te zijn.

Neemt overigens niet weg dat ik mij niet daartoe zal beperken, deze blog draait rond wat ik denk! Als er Hebreeuwse wijsheden zijn die mij aanspreken, zal ik die ook vermelden. En katholieke natuurlijk. Van het échte katholicisme dan welteverstaan.

En toch ben jij een kankermoslimvriendje!

Ik ben geen moslim, maar als bewuste katholiek heb ik wel respect voor moslims, zonder in denigrerende concepten zoals de oecumene te geloven. Ik voel mij niet aangesproken voor enggeestig de ontdekking van andere stromingen te vermijden. Ik geloof ook niet in de koortsachtige secularisering, als je ergens in gelooft, dan is dat iets om rekening mee te houden.

En ik heb mij nooit aangesproken gevoeld tot het aanvallen van zij die hun geloof serieus nemen!

Ja ja, maar waar ga je het nu concreet over hebben?

Je bent hier ongetwijfeld op beland omwille van mijn politieke leven. Om niet Thierry Vanroy anime lookaliketeleur te stellen, zal ik dan ook vooral een goede balans maken tussen politiek en filosofie, maar ook andere zaken die mij interesseren komen aan bod, zoals web design, koken, anime, mode…

Mijn standpunten zullen vanzelf duidelijk worden, ik zal mettertijd wel enkele samenvattingen maken voor het gemak.

Niet zo snel! Ik heb nog een vraag!

Vraag maar raak, zo gewild zal ik mijn antwoorden zelfs publiceren!

No comments yet.

Leave a Reply